Få hemstädning från olika håll

Hemmet behöver städas men du orkar, vill eller kan inte. Vem städar hemmet då? Att anlita ett företag för hemstädning är en väg. Men det finns även alternativ. Vi följer Linda från Örebro i jakten på någon som kan städa och hålla fint i hennes hem. 

Assistans eller hemtjänst kan ge städning

Om Linda haft ett funktionshinder har hon kunnat ansöka om personlig assistans via Örebro kommun eller försäkringskassan. Vid äldre ålder går det även att få hemtjänst. 

Med bägge dessa vägar ges en begränsad tid till hemstädning. Beroende på vilket behov som kommunens samordnare avgör att finns ges olika mycket tid till städning. 

Eftersom Linda är 35 år och jobbar heltid är det inte här hon hittar hjälpen. För henne är problematiken snarare att ”få ihop livspusslet”. 

Städföretagen med olika lösningar

I Örebro finns relativt många städföretag. En del är enbart inriktade mot flyttstädning alternativt hemstädning men de flesta har en bred kundgrupp och försöker erbjuda så många olika städtjänster som möjligt. 

Det är mycket vanligt med hemstädning på abonnemang. Det innebär att städföretaget kommer samma tidpunkt varje, eller varannan, vecka. Smidigt och enkelt men man bör se upp med bindningstider och uppsägningstider. 

Linda jobbar i utkanten av Örebro och pendlar till jobbet varje dag. Därmed är hon hemifrån närmare 10 timmar varje dag. Hon väljer ett städföretag som kan städa medan hon ändå är på jobbet. På detta sätt är det fint när hon och barnen kommer hem. 

Microtjänster av privatpersoner

 Över hela Sverige växer den så kallade ”gig-ekonomin”. Privatpersoner hjälper andra privatpersoner med mindre och kortare tjänster. I Örebro finns ett par olika appar och lösningar som sammanbinder köpare och säljare på ett säkert sätt. 

Detta kan därmed delvis liknas med hur Airbnb fungerar, dvs att privatpersoner hjälper varandra via en plattform. Ett annat exempel är Über. 

Linda är nöjd med hemstädningen av städföretaget men vill ibland ha extrahjälp i hemmet. En dag köper hon hem en våningssäng till barnen samt en ny router. Hon vill ha sängen byggd och routern installerad. Det är däremot inget som städföretaget gör. 

Hon går till en av de sidor som förmedlar ”gig” och lägger upp önskemål om att någon ska utföra jobbet. Inom någon timme har hon fått svar från flera intresserade och vilket pris det då skulle kosta. Genom att tacka till ja ett av dessa erbjudanden kommer en privatperson till hemmet och utför arbetet. 

Komplettering snarare än konkurrens

Någon konkurrens finns knappast mellan ”gig-ekonomin” och de etablerade städföretagen. Städföretagen har en mängd städtjänster där hemstädning oftast är ”basen” och som sedan kan kompletteras med andra RUT-tjänster så som strykning och tvättning. Vill man sedan ha en specifik åtgärd ordnad kan gig-ekonomins fördelar utnyttjas.

29 Nov 2019

STÄDNING I TOPPKLASS

Marknaden för städföretag är en djungel. På så gott som varje ort i landet kryllar det av städföretag, men långt ifrån alla lever upp till de förväntningar som man som privatperson eller företag ställer på en riktigt bra städning. Här ger vi tips och råd kring hur du ska tänka för att hitta en riktigt bra städleverantör.