STÄDFIRMA PRIVAT

RÄTT LEVERANTÖR AV STÄDNING I HEMMET

Många väljer idag att ta hjälp med städning i hemmet, särskilt som det har blivit mer prisvärt tack vare statens RUT-avdrag. Oavsett om du väljer att ta hjälp med hemstädning varje vecka, beställer storstädning någon gång per år eller bokar flyttstädning när du ska flytta så har du rätt till avdraget och det är givetvis viktigt att du väljer en pålitlig städleverantör för att det ska löna sig.

Tyvärr har många oärliga aktörer slagit sig in på marknaden för städ och tror sig kunna tjäna pengar snabbt på att erbjuda alldeles för billiga tjänster som sällan lever upp till kundernas krav. Det innebär ofta att personalen får alldeles för lite betalt och dåliga förutsättningar för arbetet. Satsa istället på att välja en städfirma som är mån om sina anställda, har ett rimligt pris så att städaren kan få en vettig lön och som följer upp med ett löpande kvalitetsarbete.

Vi börjar med några tips kring vad du bör se upp med när du söker ett städföretag till hemmet och sedan ger vi dig tips kring vad du bör leta efter för att hitta en firma som du blir riktigt nöjd med.

Varningstecken

Det finns ett antal varningstecken som kan tyda på att ett städföretag inte lever upp till dina förväntningar:

 • Företaget har funnits väldigt kort tid på marknaden. Visst kan man ge en chans till en ny leverantör, men begär i så fall att få en provstädning eller boka enstaka tillfällen snarare än att skriva upp dig på ett avtal direkt för att kunna utvärdera kvaliteten.
 • Är ej registrerade för F-skatt. Välj alltid ett företag som är registrerat för F-skatt, annars kan du inte utnyttja RUT-avdraget.
 • Dåliga betyg på jämförelsesajter. Visst kan det förekomma missar, men om de överlag har dåliga recensioner så ska du nog välja en annan leverantör.
 • Alldeles för lågt pris. Dra ifrån lite drygt hälften av priset så är det nog det maximala som städaren får i lön. Skulle du själv acceptera att jobba för den summan?
 • Otydligt vad som ingår i tjänsten. Be alltid att få se en städplan så att du vet vad som ingår och inte.

Satsa istället på

Bättre är istället att satsa på företag som har följande:

 • Bra betyg från ett flertal kunder på jämförelsesidor eller att någon som du känner kan rekommendera firman.
 • Garanti på att städningen åtgärdas om det finns någon brist.
 • F-skattsedel så att du kan använda dig av RUT-avdrag när du beställer tjänster.
 • Tydligt angivet vad som ingår i tjänsten, både gällande städmoment och huruvida de tar med sig städmaterial eller om du får stå för det.
 • Tydliga säkerhetsrutiner för hantering av nycklar och koder till ditt hem.
 • Ansvarsförsäkring för personalen så att du som beställare kan känna dig trygg.

STÄDNING I TOPPKLASS

Marknaden för städföretag är en djungel. På så gott som varje ort i landet kryllar det av städföretag, men långt ifrån alla lever upp till de förväntningar som man som privatperson eller företag ställer på en riktigt bra städning. Här ger vi tips och råd kring hur du ska tänka för att hitta en riktigt bra städleverantör.