Hur fungerar det juridiska vid hemstädning?

När du ska beställa hemstädning ska inget vara oklart om försäkringar eller andra villkor. Vad ska utföras och vems är ansvaret för egendom m.m.? Läs och lär!

Hemstädning är en tjänst som innebär ett betydligt mindre stressigt liv för många människor samtidigt som det skapar arbetstillfällen för andra. Många yrkesverksamma personer med familj har svårt att rent praktiskt få tid över för en riktigt ordentlig rengöring av det egna hemmet. Arbete, arbetsresor, familj och andra göromål tar en del tid. De flesta av oss ser också gärna till att få tid för avkoppling och hobbies samt nöjen. Det bidrar till en högre livskvalitet. Idag finns en uppsjö av företag som erbjuder dessa tjänster och i och med att tjänsten numera är godkänd för RUT-avdrag har fler fått möjligheten att använda den. När du ska starta ett samarbete med en firma som utför hemstädningar finns det många viktiga frågor som behöver svar. Det är ingen dum idé att ha tänkt över det hela. De flesta städfirmor vill göra ett besök i ditt hem innan avtal skrivs. Då är det vettigt att ha förberett dina frågor.

Försäkringar och övriga villkor

Hur ser din hemförsäkring ut och vad täcker den? Du behöver kontrollera detta bland annat för att det kan finnas frågor kring att lämna ut nyckel till din fastighet till personal. Vad har din tilltänkta städfirma för försäkringar? Här kan det handla om att skada sker på egendom, att personen som utför arbetet råkar ut för en skada i ditt hem, eller ansvarsfördelning om ditt hem skulle lämnas olåst eller en nyckel tappas bort. När detta är utrett kan både du och firman känna er trygga med hur problem ska lösas. Självklart går ni också igenom vilka sysslor som ska ingå i städningen. De flesta firmor har liknande upplägg men detaljerna kan skilja sig åt. Det är därför bra att klargöra och ha villkoren i skrift.

Garantier och abonnemang

En annan aspekt är frågan om kundnöjdhet och garantier. Du som kund förväntar dig ett väl utfört arbete och att de moment ni överenskommit om utförs, vid de antal tillfällen ni har bestämt, och på de tider ni förhandlat fram. Det är också önskvärt att ni är på det klara med att era tankar överensstämmer kring detta. Om kunden inte är nöjd med resultatet kan det vara bra att även en sådan situation har avtalade regler. Det kan också uppkomma en situation då den person som normalt sett arbetar hos er fått förhinder - vill ni då att hen ska ersättas av någon annan eller ska städningen skjutas upp? En skriven överenskommelse och avstämning gör att hemstädning fungerar som tänkt.

4 Feb 2020

STÄDNING I TOPPKLASS

Marknaden för städföretag är en djungel. På så gott som varje ort i landet kryllar det av städföretag, men långt ifrån alla lever upp till de förväntningar som man som privatperson eller företag ställer på en riktigt bra städning. Här ger vi tips och råd kring hur du ska tänka för att hitta en riktigt bra städleverantör.